neděle 20. listopadu 2011

To nejlepší na zimě aneb proč si oblíbit toto roční období

Zdá se, že se nám krátce trvající pestrobarevný podzim pomalu, ale jistě přehoupává v chladnou, po ránu jinovatkou pokrytou, nepřívětivou zimu. Ale nevěšme hlavy, i zima má svá pozitiva!


1) POČASÍ
Do jisté míry je zimní počasí srovnatelné s tím podzimním. Člověk se totiž jen těžko bude potit jako vrata od chlíva, navíc nemusí odhánět dotěrný hmyz, alergici jistě ocení, že si nemusí lámat hlavu s alergiemi rostlinného původu.
A navíc, komu z nás se nerozzáří oči a nerozbuší srdce při pohledu na první sněhové vločky..?
Připomněla jsem si k tomu jednu báseň..:

DNES POPRVÉ MŮJ PES UVIDĚL SNÍH
sníh, který dosud mohl znát jen z knih
z knih starých; z dob, kdy ještě žili psi
psi v stopách jezdců apokalypsy...

(J. H. Krchovský, Mé lebky stín)


2) PŘÍRODA
Samozřejmě celkem úzce spjatá s výše zmíněným počasím. Země je pokrytá jemnou jinovatkou, větve stromů se prohýbají pod přikrývkou sněhové nadílky, cestou ze školy se kde kdo oddává divoké sněhové bitvě a o vánočních prázdninách pak vyráží s přáteli na lyže.

(z mého hledáčku; zima 09/10, Nová Kyselka)


3) BARVY, MÓDA A LÍČENÍ
Zima je období plné ostrých kontrastů, ať už v přírodě kolem nás, nebo třeba v oblékání. Možností a kombinací je spousta, stačí jen trochu popustit fantazii. Výsledek můžeme vidět a inspiraci čerpat kolem sebe, na internetu nebo třeba níže na tomto blogu ;)

(Orsay - zimní kolekce 2011)

(C&A - zimní kolekce 2011)


4) VÁNOCE
Zde se nejspíš většina z nás shodne, že Vánoce jsou na celé zimě záležitostí nejpozitivnější. Pojí se s nimi všeobecná pohoda, vůně cukroví, pojídání keksových prasátek, rybka a salát, pohádky a hromady dárků. Já jsem letos začala s jejich sháněním už v listopadu, a tak si pravděpodobně prosinec užiju beze stresu. Nechám se jen obklopovat lidmi, které mám ráda, budu vyměňovat vánoční desky v přehrávači a navzdory svému věku tajně ujídat mamce těsto na vánočky... :o)


5) FILMY
Tady je nabídka celkem jasná - když člověk v období okolo Vánoc zapne televizi, zcela určitě narazí na nějakou tu pohádku nebo romantický film z prostředí zasněženého New Yorku. Ani letos si určitě nenechte ujít klasiky, kterými jsou Mrazík, Popelka, kultovní počin Sám doma, Princezna se zlatou hvězdou či Byl jednou jedek král, v dnešní moderní době klidně navíc přihoďte Karlíka a továrnu na čokoládu, Shrekoledu, Harryho Pottera a kámen mudrců (možná si teď ťukáte na čelo, ale i tam se Vánoce a sníh objevují), Ice Age, The Nightmare Before Christmas či Polární expres.


6) ZIMNÍ AKTIVITY
Kdy jindy než v zimě si chcete užít zasněžených alpských hor, pozorovaných během zběsilé lyžovačky..? Kdy jindy si můžete zabruslit na ledě nebo jít sáňkovat na louku a užít si pořádnou sněhovou bitvu..? A taková sauna má v zimě taky úplně jiné kouzlo :)


7) CELKOVÁ ATMOSFÉRA
Říkejte si, co chcete, ale já prostě miluju ty zimní večery u krbu s tátovým jezevčíkem, kdy sleduju vánici zuřící za okny, mám před sebou horký černý čaj a v ruce McBaina. Mám ráda vůni hřebíčku, skořice a pečených jablek, která je pro zimu typická.
Mám ráda zimu.


(z mého hledáčku; zima 09/10, Nová Kyselka)

Žádné komentáře:

Okomentovat